Bakutrol – naravna sestavina proti aknam

0

Unigen Inc. je pred časom predstavil naravno sestavino proti aknam, ki ima antimikrobno in protivnetno delovanje, pospešuje pa tudi celjenje brazgotin. Imenuje se Bakutrol in se nahaja v izvlečku rastline Psolarea corylifolia, ki se tradicionalno uporablja tudi v ajurvedski medicini.

Na kozmetičnem trgu je sicer kar nekaj sestavin z dokazanim delovanjem proti aknam, vendar se pri mnogih od njih pojavljajo draženja kože, iritacije in izsušena koža na mestu nanosa. Pri študijah delovanja bakutrola je poleg omenjenega protimikrobnega in protivnetnega delovanja bilo ugotovljeno tudi zaviranje pigmentacije na mestu, kjer so akne bile prisotne. Običajno se namreč po uspešnem zdravljenju aken na prizadetih mestih pojavijo temnejše lise, ki ostanejo tudi po tem, ko aken več ni.

Bakutrol v rastlini Psolarea corylifolia

Rastlina Psolarea corylifolia, foto: vir

Zadnja leta se nakup kozmetičnih izdelkov proti nečisti koži in aknam povečuje. Vedno več je posameznikov z nečisto kožo, ki so stari več kot 25 let, opazna je tudi povečana poraba izdelkov za mastno kožo po tridesetem letu. Naravni izdelki, ki vsebujejo kozmetično aktivne sestavine proti aknam, ostajajo med bolj aktualnimi v kozmetiki. V skladu z eko smernicami se spodbuja tudi razvoj in vgrajevanje novih naravnih sestavin v naravne in organske kozmetične izdelke namenjene nečisti koži. Trenutno v naravnih izdelkih proti aknam največkrat najdemo izvlečke rastlin, ki imajo antiseptično ali pa adstringentno delovanje. Med antiseptičnimi naravnimi sestavinami je pogosto olje čajevca, sivke, evkaliptusa … med adstringentnimi sestavinami pa večinoma prevladuje virginski nepozebnik (hamamelis).

Več o Bakutrolu si lahko preberete na www.unigenusa.com

Temo Nega in zdravljenje aknaste kože lahko spremljate tudi na forumu.