Avokadovo olje

0

Avokadovo olje (INCI: Persea Gratissima Oil) je bogato z vitamini A, B, D, E, vsebuje lecitine, fitosterole in karotinoide, ki delujejo antioksidantno. Po sestavi maščobnih kislin prednjači delež palmitinske kisline, sledi linolna kislina, ostale pa so prisotne v manjših deležih. Prav zaradi te sestave spada med bolj obstojna, težje pokvarljiva olja.

Uporaba avokadovega olja je priporočljiva predvsem pri negi suhe in zelo suhe, luskaste ter poroženele kože obraza ali telesa. Odlično se bo obneslo tudi za nego starejše, zrele kože. Ni primerno za nanašanje na mastno ter na mastno do mešano kožo, saj lahko preveč maščob poslabša stanje take kože, pojavi se lahko še več zamašenih por in mozoljev. Za uporabo na mešani koži je bolje poiskati kreme, ki vsebujejo manjši delež avokada in imajo posledično manj komedogenega potenciala.

Avokadovo olje pomaga pri obnovi hidrolipidnega plašča in tako izboljša zaščitno funkcijo kože ter ji daje lepši, mehkejši videz in večjo prožnost.

Avokadova maska za lase je učinkovita pri obnovi poškodovanih, barvanih in suhih las. Recept za pripravo: z mešalnikom zmeljemo en avokado ter mu dodamo žlico kokosovega mleka. Nanesemo na lase ter pustimo na laseh od deset minut do pol ure. Speremo z vodo in blagim šamponom.

Avokado je seveda dobrodošel tudi v prehrani – najpogosteje se uporablja kot dodatek k solatam ali za pripravo okusnih in zdravih namazov.

Temo Avokadovo olje lahko spremljate tudi na forumu.