Antibakterijska mila, ki škodijo okolju

0

Mila za umivanje rok lahko vsebujejo poleg emulgatorjev, ki odstranijo nečistoče s kože, tudi antibakterijske sestavine, ki zavirajo rast in razmnoževnje bakterij na naši koži ali sluznici. Med najbolj prodajanimi antibakterijskimi mili so tista, ki vsebujejo triklosan.Triklosan je antibakterijska sestavina, na katero se lahko razvije rezistenca. Poraba takšnih mil je, še posebej v ZDA, precejšnja, triklosan pa postaja vedno večji okoljevarstveni problem.

Triklosan je po svojih lastnostih lipofilen in zato predstavlja tudi večjo nevarnost bioakumulacije. Ena izmed študij iz leta 2009, ki je bila izvedena na Floridi in v Južni Karolini in je preučevala akumulacijo triklosana v vodnih orgamizmih, je poročala o prisotnosti triklosana v krvi delfinov (triklosan ima negativne vplive tudi na rast in razvoj vodnih organizmov).

Priporočamo, da pred nakupom mila za umivanje rok – tekočega ali v trdi obliki – pogledate sestavine na seznamu in se izgobate takšnim, kjer je med sestavinami naštet tudi triklosan. Poraba mil za umivanje rok je velika in s kupovanjem mil, ki imajo varnejše sestavine ali certifikat za naravno oz. organsko kozmetiko bomo naredili pomemben korak k varovanju narave, živali in seveda tudi našega zdravja.

Temo Trda mila lahko spremljate tudi na forumu.