Alkohol izsušuje kožo

0

Alkohol (INCI: Alcohol) je v kozmetičnih izdelkih ime za etanol, denaturiran alkohol (INCI: Alcohol Denat.) pa za denaturiran etanol – oba v večjih koncentracijah kožo izsušujeta.  Pri denaturiranem alkoholu so etanolu dodani denaturanti, ki etanol spremenijo v “neužitno” obliko. Dodani denaturanti, ki posebej med sestavinami na izdelku niso navedeni, so lahko vzrok kožnih senzibilizacij in iritacij. V kozmetičnem izdelku ima alkohol vlogo topila, deluje protimikrobno, adstringentno in  preprečuje penjenje. Omejitev glede najvišje koncentracije alkohola v izdelku pri kozmetiki ni.

Tudi sam etanol brez denaturantov lahko (v sicer redkih primerih) povzroča občutljivost kože, draženje in kontaktni dermatitis. Še posebej pa sta alkohol in denaturiran alkohol nezaželena v izdelkih za okrog oči in v kozmetiki za dojenčke in otroke. V izdelkih za sončenje alkohol na splošno ni tako problematičen, saj na soncu hitro izhlapi, hkrati pa zmanjša potrebo po drugih konzervansih, ki na soncu predstavljajo večjo nevarnost glede fototoksičnih reakcij.

Če se alkoholu v izdelku ne moremo izogniti, je bolje izbrati izdelek z alkoholom kot z denaturiranim alkoholom. Pri izdelkih, ki imajo katerega od pomembnejših certifikatov za naravno in organsko kozmetiko, so pri denaturiranem alkoholu lahko dodani samo določeni denaturanti, ki za kožo niso škodljivi.

Alkohol in denaturiran alkohol sta tako dovoljena po vseh certifikatih za naravno in organsko kozmetiko, običajno pa sta še pogosteje prisotna, saj certifikati precej ostalih konzervansov prepovedujejo.

Temo Alcohol in Alcohol Denat. lahko spremljate tudi na forumu.